כתרים ותותבות

אין עוררין על כך שהשיניים הטובות ביותר הן השיניים הטבעיות שלך, ולכן הצוות המקצועי והמיומן שלנו יעשה כל שביכולתו כדי להבטיח את בריאותן ולשמור עליהן. עם זאת, לעיתים גם רופא השיניים המיומן ביותר אינו יכול להציל שן טבעית שבורה, רקובה או כזו שפשוט נפלה וחסרה. החדשות הטובות הן שהוא יכול לשחזר או לשקם אותה באצצעות תחליפים מלאכותיים דוגמת כתרים, גשרים ותותבות.

מהו כתר ?

כתר הוא סוג של כיסוי המורכב על שן פגומה או חלשה במטרה למנוע ממנה להישבר או להתפורר ולהעניק לפציינטים שלנו פתרון אסתטי מבלי להתפשר על חוזק ויציבות קשת השיניים. הכתר מורכב על חלקה הפגום של השן והצורך בו מתעורר באחד מהמצבים הבאים:

  • שן חלשה בגלל איבוד חומר שן לאחר טיפול שורש
  • שן עם סתימה בולטת ולא אסתטית
  • שן שבורה או מוחלשת בשל ריבוי שחזורים
  • שן עם עששת רצינית
  • שן עם שחיקה נרחבת
  • שן מוכתמת מאד, מעוותת בצורתה או במיקומה.

הכתרים המיוצרים הם חזקים ועשויים ממתכות שונות, חרסינה, זירקוניה או מתכת מצופה חרסינה. עם טיפול שכולל צחצוח ושימוש בחוט דנטלי, ניתן ליהנות מהם לאורך שנים ארוכות – בדיוק כמו שן טבעית.

כיצד מייצרים את הכתר ?

בשלב ראשון, הרופא המטפל מכין את השן להרכבת הכתר, משחיז אותה ומתקין כתר זמני עד להכנת הכתר הקבוע. חשוב לציין כי הכתר הזמני לא תמיד זהה בצבעו או בצורתו לכתר הקבוע.

בשלב הבא, רופא השיניים יזריק לך חומר הרדמה מקומי וישחיז את השן הפגומה כדי לפנות מקום לכתר. עבור הכנת הכתר הקבוע יצוק הרופא תבנית של השן המשויפת והשיניים הסמוכות לה. תבנית זו תשלח לטכנאי \ ת מעבדת שיניים להכנת הכתר הקבוע על פי גודלה וצורתה של השן. הכתר הקבוע המוכן ישלח חזרה למרפאה ורופא השיניים ידביק אותו במקום הנדרש כך שהשן הפגומה תיראה ותתפקד בדיוק כמו שן טבעית.

במקרים מסוימים ידרשו טיפולים אורתודנטים או טיפולי חניכיים מיוחדים טרם הרכבת הכתר ובמקרים אחרים מספר רב יותר של מפגשים או זמן טיפול ארוך יותר. הכל בהתאם למצב השן והחניכיים של כל פציינט.

מהו גשר ?

גשר הוא יחידה יצוקה של שלושה כתרים דמויי "כובעים" שמחוברים זה לזה ומכסים את כותרות השיניים הצמודים לשן או שיניים חסרות כדי למלא את החלל שנוצר כתוצאה מאובדן השן.

כשחסרה לנו שן, חשוב להחליף אותה בשן מלאכותית (תותבת) במהירות האפשרית על מנת למנוע תזוזה  של השיניים הסמוכות לה ויצירת בעיות חדשות. במקרה מעין זה רופא השיניים יחבר כתרים סמוכים יחד. שחזור זה נקרא "גשר" או "גשר קבוע" או "תותב חלקי קבוע". גשר עשוי להחליף שן אחת או יותר והוא מקובע למקומו  באמצעות שיניים בריאות משני צדי השן (או השיניים) החסרה.

גשר מיוצר על ידי טכנאים במעבדת שיניים ומורכב על השיניים הבריאות שמשני צידי השן החסרה. לאחר ההרכבה, רופא השיניים יפרט אודות אופן הטיפול היומיומי הנדרש כדי לשמור על הגשר ובריאות השיניים והחניכיים מסביב.

 

מהי תותבת?

 מקרים בהם חסרות שיניים בפה ניתן לפתור על ידי הרכבת תותבת –  אותה ניתן לשלוף החוצה כאשר חפצים בכך. קיימים שני סוגים של שיניים תותבות: חלקיות ושלמות.

תותבת חלקית נקראת גם "תותבת חלקית נשלפת" ומשתמשים בה כאשר השיניים הסמוכות אינן חזקות דיין כדי לתמוך בגשר, או כאשר חסרות יותר משיניים אחדות. התותבת החלקית מורכבת משן תותבת אחת או יותר, ומוחזקת במקומה על ידי "זרועות" המוצמדות לשיניים הסמוכות. ניתן לשלוף את התותבת החוצה בקלות יחסית באופן עצמאי וזאת לשם ניקוי או בזמן שנת לילה.

תותבת חלקית יכולה להיות עשויה מאקריל או ממתכת בשילוב אקריל והיא מיוצרת במעבדה בהתאמה אינדיבידואלית לפיו של המטופל.

תותבת שלמה ידועה גם בשם "שיניים תותבות" ומשתמשים בה כאשר כל השיניים הטבעיות חסרות.

כיצד לשמור על ניקיון התותבות ?
יש לטפל בתותבת באותה הקפדה וזהירות הנדרשת עבור השיניים הטבעיות שלנו:

  • אין לישון עם התותבות. יש להסיר אותן מדי לילה ולהשרות בתמיסה ייעודית או במים פושרים בכפוף להוראות הרופא המטפל. ההשריה משחררת את רובד הפלאק והאבנית ומאפשרת להוריד אותם ביתר קלות בצחצוח.
  • יש להקפיד לצחצח שיניים וחניכיים בזהירות עם מברשת שיניים רכה. לחילופין, ניתן לשפשף בעדינות עם אצבע עטופה בבד נקי ולח.
  • יש לצחצח ולשטוף את התותבות לפני החזרתן לפה.
  • יש לבקר באופן תדיר אצל רופא השיניים. צורת הפה שלנו משתנה כל הזמן ולכן לעיתים יש צורך להתאים את התותבת לרקמת הפה ("ריפוד"). במקרה של תותבת חלקית, חשוב להיות במעקב רפואי כדי להבטיח טיפול נאות בחניכיים ובשיניים הטבעיות.

אולי יעניין אותך גם

Stay Connected

היגיינת הפה

מהי עששת? עששת היא מחלה זיהומית המתפתחת בעיקר בחריצים קשים לניקוי כמו שטח הלעיסה של השן או בשטחי המגע שבין השיניים כתוצאה מהצטברות רובד חיידקים…

כתרים ותותבות

אין עוררין על כך שהשיניים הטובות ביותר הן השיניים הטבעיות שלך, ולכן הצוות המקצועי והמיומן שלנו יעשה כל שביכולתו כדי להבטיח את בריאותן ולשמור עליהן.…

שתלים דנטליים

מהו שתל דנטלי ? שתלים דנטליים הם ברגים זעירים מטיטניום או סגסוגת של טיטניום המקובעים בהליך כירורגי אל תוך עצם הלסת במקום בו היה קודם בסיס שורש השן.…